Dassen spotten 1

Zoals jullie weten observeer ik 1 keer per jaar een mij toegewezen dassenburcht voor Staatsbosbeheer. Ik tel het aantal dassen en probeer te kijken of het mannetje vrouwtje of jong is. In heel Drenthe gebeurt dat op 1 avond (meestal vlak voor Hemelvaartsdag). Alle resultaten worden verzameld en uiteindelijk ontvangen we een rapportage. Dit jaar waren er bij een aantal burchten 0 dassen gezien. Omdat ik reeds 9 jaar aan dit observeren mee doe, ben ik inmiddels redelijk ervaren. De boswachter heeft mij daarom gevraagd 2 burchten waar 0 dassen waren gezien, nogmaals te bezoeken. zondagavond 16 juni heb ik een burcht van 19.00 tot 22.30 geobserveerd.
Deze burcht is een paar jaar geleden ontdekt, maar alleen in 2011 is er 1 das gezien. In 2012 en dit jaar, tijdens de reguliere tel avond dus geen een.
Ik had een fantastische avond.
Om 21.30 ontwaarde ik plotseling een mannetje op een onverwachte plek. Hij struinde wat rond en verdween af en toe in de struiken. Tegen 21.50 kwamen er plotseling 2 dassen uit een pijp. Hetzelfde mannetje en een naar ik vermoed een vrouwtje. Ze zijn zeker een kwartier lang bezig geweest elkaar te verzorgen, daarna gingen ze spelen. Een geweldig gezicht, recht voor mijn observatieplek. Al met al heb ik bijna drie kwartier naar de twee dassen zitten kijken. geweldig! tegen half elf verdwenen ze even in de pijp. Op dat moment ben ik snel weg gegaan.

Je zit dus bijna 3 en een half uur in je eentje midden in het bos doodstil op een stoeltje te kijken. Dat lijkt lang en saai, maar het is, althans voor mij, altijd een geweldige ervaring. Heerlijk diep in de bossen van Drenthe met alleen maar stilte en vogels om je heen. En dan zoals die zondagavond een prachtige beloning.

Posted in Jaap.