Team Macveen
Team MACVeen is sinds 24 februari 2007 verslaafd geraakt aan Geocaching. Op deze pagina vind je informatie en verslagen over deze hobby.
Wat is Geocaching?
De sport geocaching werd mogelijk door het uitzetten van de Selective Availability-functie van het Global Positioning System op 1 mei 2000. De eerste gedocumenteerde cache is geplaatst op 3 mei 2000 door Dave Ulmer. De locatie werd bekendgemaakt in de usenet-nieuwsgroup sci.geo.satellite-nav.[1] Op 6 mei 2000 was de cache tweemaal gevonden.
Een cache is gewoonlijk een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek en de “schat”. Tegenwoordig kan dit ook een dusdanig kleine cache (nano-cache) zijn dat er alleen een logboek in zit. Na het verstoppen van de schat maakt de plaatser via internet de locatie bekend aan andere geocachers. Anderen kunnen bij het vinden van de schat vaak voorwerpen ruilen en/of toevoegen. In de schat is altijd een logboek aanwezig, waarin de vinder zijn naam achter kan laten. Het is ook de bedoeling dat de vinder op de geocaching-website een log achterlaat, ook als het niet is gelukt de schat te vinden. Tegenwoordig zijn er ook applicaties voor verschillende smartphones. Met deze apps is een kaart te zien met alle caches in de omgeving en is de mogelijkheid om een log op de website te plaatsen.
Cache types
Naast eenvoudige caches, waarbij de gebruiker rechtstreeks op de juiste locatie af kan lopen, zijn er ook veel caches waarvoor eerst een puzzel opgelost moet worden of waarbij eerst een soort speurtocht gelopen moet worden. Voor veel cachers gaat het daarom nog niet eens zozeer om de cache zelf, maar meer om de tocht en het ontdekken van mooie locaties in de natuur of in steden.
Caches kunnen in de volgende soorten worden onderverdeeld:
Traditionele caches – De eenvoudigste soort, waarbij de eindlocatie al staat vermeld op internet. De cacher voert de coördinaten in en kan op weg gaan.
Multicaches – Bij deze caches zijn alleen bepaalde waypoints (tussenpunten) gegeven. Zo kan er op een bepaald punt een vraag beantwoord moeten worden of moet er een volgend coördinaat gezocht en/of berekend worden.
Mystery cache – Bij deze caches is niet de locatie van de cache aangegeven, maar enkel een (fictief) punt in de buurt. Door vooraf een puzzel of opdracht op te lossen kan de echte locatie gevonden worden.
Earth Cache – Een Earth cache moet een educatieve geologische opdracht bevatten. Bijvoorbeeld het meten/berekenen van de omvang van een specifiek kenmerk van het gebied, het verzamelen en vastleggen van gegevens (zoals tijdstip van een getijgolf), of door een e-mail naar de cache eigenaar te laten sturen met het antwoord op geologische vragen waarvan de informatie ter plekke te achterhalen is (bijvoorbeeld op een informatiebord). Sinds 01 januari 2011 zijn de richtlijnen aangepast, het maken van een foto is optioneel.
Virtuele cache – Op sommige plaatsen is het niet mogelijk of toegestaan een fysieke cache te verstoppen. Een virtuele cache is dus alleen een locatie. Deze caches worden meestal als ‘gevonden’ beschouwd als de cacher een vraag over de locatie kan beantwoorden en een foto kan tonen. Sinds geruime tijd worden geen nieuwe virtuele caches meer toegevoegd aan de database, een earth cache kan nog wel worden aangemaakt.
Webcam cache – De bedoeling is herkenbaar (met gps zichtbaar) in beeld van een bepaalde webcam te gaan staan en als bewijs het plaatje van de webcam bij het log te voegen. Sinds enige tijd worden geen nieuwe Webcam caches meer toegevoegd aan de database.
Wherigo cache – Wherigo is een technisch hulpmiddel voor het bouwen en spelen van avonturen met gps-ondersteuning. Een van de mogelijke toepassingen is het mogelijk maken van interactie tussen geocachers en virtuele objecten en karakters, door het betreden van virtuele zones.
Letterbox Hybrid – Bij deze vorm maakt men gebruik van aanwijzingen in plaats van coördinaten. Echter in enkele gevallen heeft de letterbox coördinaten. De maker heeft hem dan zowel letterbox als geocache gemaakt. In de cache hoort een stempel aanwezig te zijn. Sommige cachers hebben zelf ook een logboekje en stempel bij zich. Wanneer iemand een Letterbox heeft gevonden, plaatst hij zijn stempel in het logboek.
De uitrusting
Voor geocaching heb je een GPS apparaat nodig, verder is het handig om fotocamera, schrijfgerei en eventueel kaarten mee tenemen. Omdat de “jacht” langere tijd kan duren is het handig om genoeg voedsel, drinken enz mee te nemen. Ik gebruikte bij het spel een Explorist 210 GPS, maar sinds November 2008 de Garmin Oregon 400t.
De eXplorist 210 is nog steeds een goede GPS om mee te cachen, maar de oregon 400t heeft iets nauwkeurige kaarten in kleur en heeft extra functionaliteit zodat het cachen eenvoudiger wordt.
Ik wens u veel plezie bij het Geocachen.
Hier zie je mijn links die te maken met Geocaching.
Een geocache zoeken
Geocaching.com
Geocaching.nl
Mijn oude site
Kijk voor recente verhalen hier.
Geocache tools
Specificaties Oregon 400t Europe
Hoog-gevoelige GPS ontvanger voor verbeterde ontvangst en prestaties
Hotfix™ – vermindert de satelliet acquisitietijd door de opslag van almanak gegevens en vervolgens een drie dagen voorspelling van satellietposities voor vastgelegde gebieden en tijden geeft.
Eenvoudig te gebruiken aanraakscherm interface
MicroSD geheugenkaart uitsparing voor optionele kaarten en data opslag
Electronisch kompas, luchtdruk hoogtemeter (zie vergelijkingstabel hieronder)
Ingebouwde 3-D basiskaart (Digitaal Elevatie Model) (zie vergelijkingstabel hieronder)
Draadloos uitwisselen van route, track, waypoint en geocache informatie (zie vergelijkingstabel hieronder)
Afmetingen: 11,4 cm x 5,8 cm x 3,6 cm
Schermafmeting: 3″ kleuren aanraakscherm
Pixels (H x B): 400 x 240
Waterbestendig volgens IEC 60529 IPX7 norm
Batterij type: 2 AA penlite batterijen (niet inbegrepen); NiMH of Lithium aanbevolen
Gewicht: 193 gram incl. batterijen