The go by – Mell & the vintage future

Op 27 december 2022 ben ik met Jaap naar de de Oosterpoort geweest. In de kleine zaal trad Mell en de vintage future op. De vintage future zijn Nico brandsen, hammondorgel en voetbas speler en Ton Dijkman producer en sessie drummer, onder andere drummer in de band van Marco Borsato. Op zich is de combinatie drum en orgel wel bijzonder, maar het komt vaker voor, kijk/luister maar eens naar Drumorg met Pop Corn.

DRUMORG- Popcorn with church organ and drums by Elias Niemelä and Suvi Buckman

Een aantal jaar geleden zijn ze gaan samenwerken met Melanie Jonk een jonge Volendamse en maken ze in eigen beheer muziek.

Interview Vintage Future & Mell (North Sea Jazz 2018) | NPO Radio 2

Melanie Jonk is een oomzegger van Wim Jonk en klein kind van Piet Veerman. Waarom er zoveel Volendammers goede zangers en muzikanten zijn blijft bijzonder, alhoewel doorgaans de palingsound niet aan mij besteed is. Mell en de vintage future timmeren flink aan de weg en proberen hun muziek via allerlei kanalen aan de man te brengen. Zo hebben ze covers gezongen voor de gasten in het programma van Linda de Mol, waarvan o.a. perfect day van Lou Reed, wat weer op de radio voorbij kwam en ook in de Oosterpoort in Groningen.

Mell & Vintage Future - Perfect Day | Linda's Wintermaand

Ik had de hit willin van hun al eens op de radio gehoord, en vooral Rob Stenders speelde hun muziek wel vaak. Op YouTube zag dit nummer bij een live optreden in het Muziekcafe voor Radio 2, waarbij het intro mij direct pakte en ik geïnteresseerd werd in hun muziek. 

Mell & Vintage Future - Willin' | NPO Radio 2

Ik zag dat ze in Groningen gingen optreden en heb Jaap uitgenodigd dit concert te bezoeken. Jaap is een groot Blues liefhebber en het Hammondorgel in het bijzonder. Toen het bijna pauze was keken Jaap en ik elkaar aan en zeiden dat nummer even geleden was goed en bijzonder. Een paar dagen later appte Jaap, volgens mij is het dit nummer, The Go By. Ik heb dit nummer dezelfde dag vele malen afgespeeld.

Het blijft lastig muzieksmaak te analyseren en te beschrijven wat in een nummer maakt dat ik het leuk vind. Een grote gemene deler is dat het nummer in mineur is geschreven (Emin). Na het couplet volgt een tussenzinnetje dat naar het refrein leidt en vervolgens komt het refrein en ik vermoed dat dat stukje voor mij  bijzonder is waarom dit nummer mij pakt.

Posted in Arjan, Popsongs.

One Comment

Comments are closed.